onsdag, juli 12, 2006

Jävla tjafts...

Det har blivit en riktig läsarstorm (Ja, sju kommentarer är en läsarstorm här...) här på bloggen om Pelles, Olles och Kalles små liv.

Pelle äger fabriken som Kalle och Olle jobbar på. Pelle får sina pengar av ägande och Kalle och Olle jobbar för sina. Sannolikheten i ett sådant ekonomiskt system så får man betala för försäkringar eller så kostar det att gå till läkare osv.

I det andra exemplet äger staten fabriken där alla tre jobbar. I ett sådant ekonomiskt system så är det sannolikt att läkarvård är gratis eller väldigt billigt.


For every dollar the boss has and didn't work for, one of us worked for a dollar and didn't get it.


Big Bill Haywood

Peace

Over and out

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är det egentligen du vill komma fram till......?
Lika lön för olika arbete?

Kaptenen sa...

Rimlighet vill jag komma fram till. Att någon får 20 miljoner kronor i fallskärm för att de råkar vara en chef är helt orimligt och väldigt orättvist.

Anonym sa...

Kapten, i första exemplet är ägaren förmodligen riktigt intresserad av att hans arbetare skall vara friska och ha det bra, annars får han inga pengar av sitt ägande. I det andra exemplet skiter alla tre i att jobba, för vem f-n bryr sej... och vaddå sjukvård, alla läkare osv som kan gå har då dragit till ställen där slit lönar sej! Jag har sett detta i verkligenheten, Kapten, i den riktiga verkligheten i öst...
Karjalanheili

Andreas sa...

Exemplen haltar ju bara mer och mer.

I första exemplet, det är inte rimligt att anta att de som jobbar för sin lön måste betala sin försäkring och läkare själv, det beror ju på hur mycket staten bestämmer att fabriken ska betala i skatt och vad de sen gör av pengarna.

Men i alternativet där staten äger fabriken, om någon inte vill att staten ska bestämma var de ska få sin läkarvård och var de ska vara försäkrade, ska de då inte få välja att lägga mer/mindre pengar på att försäkra sig någon annanstans med andra villkor, och lägga mer/mindre pengar på vård om det är deras vilja?

Unknown sa...

Massor av länder har fri sjukvård utan att ha statliga fabriker. Faktum är att de flesta länder som domineras av statliga fabriker är ganska läskiga.