tisdag, september 19, 2006

Frågan dök upp


Frågan om jag vet vem som Che Guevara var dök upp till slut. Nej, jag som trodde att Che var en cool artist som hade sitt nylle på t-shirts. Skämt åsido. Jag har ett tveeggat förhållande till Che. Che var en läkare som bestämde sig att störta General Batista som hade makten på Kuba. Givetvis var Batista en diktator. Che och Castro lyckades att störta Batista och resten är historia. Under sin tid på Kuba så var Che ansvarig för att förhöra och avrätta ämbetsmän från Batistas regim. 1965 åkte Che till Bolivia för att sprida den socialistiska revolutionen men han blev infångad och avrättad av Bolivianska armén.

Om man tittar på Ches gärningar kontra någon annan så har han inte så många liv på sitt samvete om det är nu det som räknas som ondska. Bush, Kissinger och en jävla massa mer har sett till att tusentals människor har fått sätta livet till. Vad skiljer Bush från Che då? Che trodde på någonting större än sig själv och sina egna intressen. Han var en idealist och han hann dö innan han blev cynisk och bitter. Che står för någonting större. Idag skulle han kallats terrorist av media. Jag är trött på allt hycklande och människors sätt att försöka göra varandra illa. Ingenting kan vara heligt om det inte har med pengar och ägande att göra. Det fria kapitalet kommer att frälsa oss och göra oss till lyckliga konsumenter. När de enda sanningar vi har är köpkraftens lycka så kommer vi att leva i kapitalets diktatur där mäktiga män sätter spelreglerna. Hur man än vrider och vänder på det så är borgarnas politik en variant av den starkes rätt.

Sen har bilden av Che blivit en symbol för revolution och är en nagel i ögat på borgarpacket och allt som är en nagel i ögat på borgarpacket är väl bra?

Peace

Over and out

22 kommentarer:

Anonym sa...

Människor som har avrättat andra pga tillhörighet, tro, övertygelse eller ren slump är ju naturligtvis precis dumma i huvudet, vare sig de heter Che, Castro, Adolf Hitler, Idi Amin eller något helt annat. Sorgligt om vi drar in mördare i den svenska inrikespolitiken. Sen ser han rätt cool ut på bild...

Kaptenen sa...

Vänsterdojan: Visst är det så att om man har avrättat folk överhuvudtaget så är det fel. Men tex. om inte franska revolutionen hade ägt rum så skulle världen sett jävligt annorlunda ut och antagligen sämre. Sverige har varit så länge utan konflikter så det finns inte i mannaminnet. Ibland måste man ta till vapen för att fredag sig:(

Petzoni: Hmm, jag ska bränna några skivor med Gadd och ha i bilen. Det är bra mot ohyran har jag hört.

Peter Madison sa...

Hej Kaptenen!

Det jag kan tycka är både trist och märkligt med dagens ungdom och även gårdagens ungdom är att de inte vet vad Che egentligen sysslade med under Castros regim. Sant är att han lät förhöra och avrätta Baptistas anhängare, det kan man ju tycka vad man vill om och i krig är saker och ting "mer tillåtna", vad som däremot inte är mer känt är att samme Che med Fidels samtycke förstås lät avrätta oliktänkande, homosexuella och de som faktiskt inte tyckte som Castro. Det är ju helt fel och emot allt vad "sann revolutioär anda" heter... beklämmande att kidsen går omkring med sina röda t-tröjor med svart Che-tryck på när de fan inte har en jävla aning om vad hans riktiga namn är. Om man önskar och vill så är det bara att googla och wikipedia på Che så står det mesta om honom, även det som kanske inte ställer honom i så ljus dager.... Så var det med det.

Initialt kan jag dock stödja och gilla både Fidel och Che men sen spårade allt ur, som vanligt.....

Peace.

Kaptenen sa...

Visst var inte Che någon schysst kille som plockade blommor och var snäll mot alla. Men fortfarande är det så att maktens män försöker lura i mig både det ena och andra och det är få som vågar att ställa sig upp mot de som stjäl vår frihet. Men att det finns folk som vågar är bra. Att byta religiös/politisk/ond diktatur mot amerikansk sådan spelar faktiskt ingen kvitta.

Anonym sa...

Visst ska man skilja på mannen Che och symbolen Che.

Symbolen Che är ett vänsteridealistiskt synsätt där frihet och individualism kan samsas med Marxism (till skillnad från Sovjetkommunismen tex).

Människan Che är djävligt mycket mer, och betydligt mer komplex.

Kaptenen sa...

Bra formulerat Cliff.

Anonym sa...

Snart kommer nog Stina in här och propagerar.

Peter Madison sa...

Till cliffcluff: Människan Mao Zedong var väl också jävligt mycket mer och komplex men det kan väl knappast försvara hans gärningar. Eller?

Liksom Lenin som också var människa och komplex men som likväl lät likvidera oliktänkande....

Om man nu ska springa omkring med symboler på bröstet så vore det väl bättre att göra det med en röd t-tröja med Jesus i svart tryck istället. Han ghorde inte en fluga förnär, han var väl om nån en "sann revolutionär socialist" som stod på de svagas sida, på allas sida.

Vill poängtera att jag varken är ett högerspöke och USA anhängare eller vänsterromantiker... Bara för att skapa klarhet i debatten. Och låt er framförallt inte låta er luras av maktens män, på båda sidor. Skapa er en egen uppfattning om läget....

Tack & Peace.

Kaptenen sa...

Om man har Jesus så sållar man sig till packet som är emot abort, korståg, fundamentalism och så vidare. Jesus var en schysst snubbe och bra symbol men det finns rätt mycket ondska förknippat med honom oxå. Det som är problemet med högern är att de inte har någon de kan idolisera och då måste de ge sig på vänsterns idoler. Hur många har Lenins nuna eller Maos på sin tröja? Che är och kommer att vara en symbol. Han vågade utmana kapitalisktiska diktaturer.

Peter Madison sa...

Kaptenen: Där slog du huvud på spiken. Jesus förknippas med ondska men grejen med honom att han precis som du säger "var en schysst snubbe". Han fördömde ingen, mördade ingen, torterade ingen osv... Det är andra puckon som våldfört sig i hans namn...

Och Che kan ALDRIG få cred. Han lät mörda helt oskyldiga människor vilket ALDRIG kan rättfärdigas, oavsett vilket sak du kämpar för.

Och om man nu ska utmana den råa kapitalismen vilket jag tycker att man ska, är det inte bättre att använda hjärnan istället för att göra självmål med ikonromantiska bilder. Det går inte att vinna det slaget med den taktiken, det har väl med all tydlighet visat sig...

Och nej, jag är inte religiös heller....:-)

Peace.

Anonym sa...

Palme var en grym snubbe som inte mördade, men fortfarande stod upp för ganska många svaga. Dessutom vågade han som (ende?) statschef gå emot strömmen och fördömma USAs inblandning i Vietnamkriget. Måste väl vara en bättre ikon för oss I-lands-problem-orienterade svenskar?

Peter Madison sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter Madison sa...

Håller med Vänsterdojan.... Palme var en komplex människa och stod på de svagas sida.... Han lät inte mörda någon mer än nån stackars höginkomsttagare med höga skatter...:-) Dessutom såg han ju lite rolig ut och skulle passa bra som "rödtröjamedsvarttryck", men jag tror att han skulle hamna i nidbildsfacket pga av sitt utseende... Men visst, jag har hellre Palme på bröstet än Che om jag var tvungen att välja...!

Kaptenen sa...

I svenska mått mätt så var Palme stor och beundrad man. Palme gjorde sig ovän med många mäktiga män och nationer och det är stort i mina ögon. Men Sverige har inte på länge behövet ta del av något hemskt. Sveriges största skamfläck är permitenstrafiken under andra världskriget. Ni har varit skonade från hemskheter. I de mörkaste rum skiner de starkaste ljusen.

Peter Madison sa...

ehh...vadå...vi har ju Jar Jar Leijonborg.... En väldigt stor man. Moralens väktare numero ono...heh...
Tänk om HAN blir utrikesminister....huga. Det kommer bli värre än de mest pinsamma klippen från idol....jävlarimej...

Anonym sa...

Fler naglar i ögonen på dem!

vandrarvild sa...

Måste bara inflika att Che numera är något av en modeikon och att de flesta kids inte har en aning om vad han gjort eller när han levde. Själv tycker jag den där bilden är riktigt snygg och jag håller med Kaptenen här.
Kan man använda den minst onda som en ikon/symbol för något som frihet o s v, så kan man väl göra det. Bilden av Che betyder ju mer för många på det sättet. Och Madison, vem skulle du vilja ha på tröjan istället? Hitler mördade miljoner människor men gjorde så att tyskarna fick semester varje år( något som andra länder tog efter?) och anlade autobahn och började tillverka folkswagen för att vanliga familjer skulle ha råd med bil. Det är ju inte helt ont gjort av honom.
Personligen skulle jag tycka det vore rätt coolt med Jesus på tröja i samma stil som med Che.... Palme var ingen snyggning, men William Wallace då, Robin Hood? Är det inte ringarna på vattnet, som de skapat, man ska se på, såhär långt efteråt?

Peter Madison sa...

Svar till Vandrarvild: Du har ju helt rätt att Che är mer mode än betydelsebärare nuförtiden. Och vad gäller Hitler så visst gjorde han bra saker för de som var hundraprocent tyskar och vi andra har säkert tagit efter vissa modeller. Dr Mengele har säkert haft nån sorts betydelse inom läkarvetenskapen...huga...

Precis som alla små Sverigedemokrater som bär sina "ikonbilder" på bröst och armar så har dessa inte en jävla aning vad som hände för sextio år sen. Om jag var skolminister så skulle jag skicka varenda jävla unge i skolan att åka till Auschwitz för att kolla in verkligheten som var. Träffa nån som varit där själv. Förresten så skulla alla åka dit. Vuxen som gammal. Istället för mönstring och annat larv skulle vi ta tåget till ett läger och försöka förstå.

Jag var i Dachau i mitten på nittiotalet och det var inte humor om jag säger så men jävligt nyttigt för mig som människa och medmänniska till andra människor.....

Anonym sa...

Peter: Jag och en annan random person i bloggvärlden *inga namn nämnda* hade en väggklocka med Maos ansikte. Gör det oss till skurkar? Det du tar upp är helt riktigt personerna, men ett ansikte på en klocka eller t-shirt ligger närmare en symbolik, en idé, än att beskriva en hel person.

Som sagt, när man skiljer på den Che som levde för 50 år sen och den idé som finns kring hans Marxistiska tankar så blir det enklare.

Inte tror jag att folk som bär Levis bryr sig om vem Levi var....

Kaptenen sa...

Cliffcluff: Klart det gör er till skurkar. Jag känner ju er och jag vet hur skurkaktiga ni är. Odlar hasch i badkaret och låter småbarn väva mattor.

Peter Madison sa...

Cliffcluff: Heh...en klocka med Mao hade jag gärna haft på min köksvägg. Fast då ett gökur och istället för en liten pippi så kommer Zedongen utåkandes och drar nån monolog om hur fantastsikt allt är/var i hans Kina....

Allvarligt, tror inte vi kommer längre i debatten om ikoner.... och du Kaptenen, du är finare som Haddock, på nåt sätt... Liksom eff som jag har länkat hos mig så är hans profil Tommy Cooper, han med Fezen du vet. Eff är "han" liksom. Precis som du är Haddock för mig... Ehh...vet inte vart jag är på väg men va fan....du fattar....

Peace.

Anonym sa...

Tack för en underhållande diskussion och speciellt tack till dig p.madison...du vet vad du pratar om;-)//Stina