torsdag, november 27, 2008

Tjena hej...

Nu har skolverket kommit ut med en rapport där det ännu en gång sägs att modersmålsundervisning förbättrar elevernas betyg. Elever som får modersmålsundervisning får bättre betyg än elever med svenska som modersmål. Det borde vara en väckarklocka för folk i allmänhet. Men sen har vi ju vår käre utbildningsminister Björklund:

"Jan Björklund säger till DN att det inte finns några planer på att ändra uppläggningen med modersmålsundervisning men att han själv anser att det är viktigare att lära sig svenska än att studera sitt modersmål. Framför allt för integrationens skull."
Okej, mannen som har noll pedagogisk utbildning, har åsikter som går stick i stäv med vad forskarna säger. Det, mina vänner, är typiskt för debatten när det gäller modersmålsundervisning. Man ska prata svenska i Sverige. Det är så jävla urbota svårt för människor som bara har ett språk att förstå hur viktigt ens modersmål är. Det är så jävla inskränkt att säga just de där orden "I Sverige pratar vi svenska.". Ni gör det säkert, jag gör det också när jag känner för det. Kan tänka mig att de som hävdar detta är även mot homosexuellas rätt och anser att stadsjeepar är fina bilar. Monika Axelsson som jag hade privilegiet att lyssna på i Stockholm säger följande:

"Resultatet är förväntat, säger docenten i tvåspråkighet Monica Axelsson. Vi behöver en förståelse för att det är lättare att överföra kunskap från ett språk till ett annat om man behärskar det första språket väl. Det är enbart okunnigt att ställa svenskastudier och modersmålsstudier mot varandra eftersom de två gynnar varandra."


Modersmålet är den första språkspiken som man hänger andra språk på. Eller en grund om man säger så. Vem fan skulle bygga ett hus på en kass grund? Det första språket är både en identitetsbärare och en bärare av kultur som är viktig för människan. Folk blir inte svenskar genom ett trollslag och folk vill inte bli svenskar heller alltid. Det väljer man själv, inte någon utbildningsminister eller någon redneck på internet.

Peace

Over and out

PS. Är det inte uppenbart att Björklund inte ska vara utbildningsminister? DS.

2 kommentarer:

Utlandsmamman sa...

Den största dumheten var väl ändå Björklunds uttalande !? Nått dummare kan jag inte komma på just nu :)

Lust och Fägring sa...

Tvåspråkighet är guld värt. Det är precis som du säger, det ena gynnar det andra och att tro något annat är bara urkorkat.