söndag, juli 09, 2006

Rättvisa

Jag och två homies (kompisar för er som inte kan hoodtugget) satt på en uteservering och drack kaffe och disskuterade livets väsentligheter och politik. Vi avhandlade Kina och olika ekonomiska modeller. Funderade om oddset till att Venezuelas president skulle bli avsatt/avverkad av USA och kom fram till att det inte skulle vara så många gånger pengarna tillbaka.

Men frågan vi dryftade mest om var: Vilket samhälle skulle du vilja leva i helst?

A. Där tillgångarna är 30kr och Olle, Pelle och Kalle har 10kr var

eller

B. Där tillgångarna är 100kr och Olle och Pelle har 5kr och Kalle har 90kr.

Vad säger ni kära läsare. A eller B?

Peace

Over and out

6 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag får vara Kalle, verkar B rimligt

Babushka sa...

Alternativ A såklart.

Den som väljer alternativ B på fullaste allvar utan att försöka vara lite roligt provokativ(läs gärna: skitfånigt uppblåst) har antagligen psykopatiska drag där en avsaknad av empati och uppblåst ego är några av kännetecknen.

Anonym sa...

men Emma då!!!det var ett intressant diagnoskriterium....

Alternativ B är bättre för de som har 5 spänn kan gå ihop och hitta ett sätt att se till att 90-kronoskillen delar med sig. Då har de mer än i alternativ A.

Anonym sa...

Ja kära Emma...om det vore så enkelt...Du tror väl inte på allvar att det går att skapa ett sådant sammhälle...inte ens Sovjetgubbarna själva tror ju på det längre...

Kaptenen sa...

Det går att skapa vad som helst. OM man kan skapa ett samhälle där orättvisor florerar så kan man skapa ett rättvist samhälle. Alla argument mot socialism grundar sig på egoism och girighet.

Unknown sa...

Givetvis B.

Om jag vore Kalle skulle jag anställa Olle och Pelle att göra något vettigt med ok lön och glädjas åt att vi gemensamt har mer än de som valt A.

Om jag vore Olle eller Pelle skulle jag istället tvingas jobba, men ändå glädjas att vi har det bättre än i A.

Alternativt skulle man ju kunna skänka pengar så alla har 33 kr, eller demokratiskt rösta om att Kalle ska betala 28 kr i rikemansskatt till båda de andra.

Hur man än vänder på det skulle alltså mer pengar vara bättre.