söndag, april 30, 2006

En flyktig tanke

Kom på en sak som jag vill få ner innan den försvinner. En tanke som ilar genom huvudet som en kopparorm. Vill få ner det på pränt innan den försvinner in i de dunkla vråna där den dyker upp någon annan dag om den nu gör det.

Vad är frihet? Frihet är västvärldens nya ledord. Den har huserat här sen andra världskriget. Frihet att tycka och tänka hur man vill. Vad är frihet för mig? Frihet för mig är att göra det jag tycker om och känner någon mening över. Vissa personer behöver frihet i tanken. De jobbar med något som de själv kan styra över, deras frihet är i tanken. Vissa personer behöver pengar för att känna sig fria. De vill kunna köpa saker som gör dem glada. Jag förstår inte den sortens frihet utan vill känna att jag gör nytta och skillnad. Det som oroar mig mest är övertron på pengar. Frihet kan man inte komparera. Antingen är man fri eller ofri, ungefär som död och levande. Antingen eller. Vissa personer jobbar för att bli ekonomiskt oberoende och inte behöva känna sig begränsad av bristen på pengar. Men nuförtiden så tror folk att ju mer pengar man har desto friare är man. Men det går inte. Pengarna blir en boja som väger mer och mer för varje krona man tjänar utöver de som gör en oberoende. Pengar är inte frihet men de kan hjälpa en att känna sig fri. Men när pengarna styr ens liv, är man fri då?

Jag vill ha ett förhållande där jag är fri. Fri att uttrycka min åsikt. Fri att känna mig fin. Fri att känna mig älskad för den jag är och inget annat. De som skyggar för förhållanden har nog aldrig träffat den personen som får dem att lyfta och känna sig... fria...

Peace

Over and out

4 kommentarer:

Anonym sa...

I den stunden man inser att man älskar någon - förlorar man friheten. Vare sig man vill eller inte. Hjärtat blir uppbundet och sen startar karusellen...

eff sa...

"De som skyggar för förhållanden har nog aldrig träffat den personen som får dem att lyfta och känna sig... fria..."

Jävligt sant.

Chris sa...

någon som lyfter.någon att gå bredvid, inte uppepå eller under. någon som förstärker alla ens sidor, tar tillvara på dem, inte förnekar vissa. någon som kan tycka annorlunda utan att bli nervös. någon som TÄNKER och TALAR. herregud, de är slut.

Anonym sa...

Johorru det är precis det dom har serru. Träffat personen som lyfter dom. Sen vet man..eh.. dom..att det blir jävligt svårt att få uppleva det igen så då skiter man i det för det är så jobbigt att inte känna ngt. Sen finns det såna som mår dåligt över att inte ha pengar så det räcker att försörja sig. Där kan man väl tala om att vara styrd av sina pengar. Eller avsaknaden av pengar. Vissa saker KAN man inte välja. Jag förstår vad du menar men alla tillhör inte kategorin "jagvillhamer". Det finns en "jagvillkunnabetalaminaräkningar"-kategori oxå.