måndag, januari 02, 2006

Förhållanden - en analys

Nu när jag har överlevt trettioårskrisen och gått in i någon annan kris så ska jag försöka mig på att analysera det som de flesta bloggar handlar om. Förhållanden av olika slag. Relationsbloggar är intressantare än fiskebloggar så är det bara och så kommer det alltid att vara. Jag har inte haft sådär jävla många förhållanden men jag har haft lite olika roller i dem.


Ojämt förhållande

I ett sådant förhållande har den ena parten makten. En av de inblandade har alla korten på handen. En har den mesta makten i förhållandet. Brukar vara att den ena är kär men inte den andre. Högst förtjust. Brukar ta slut efter ett tag när den kära parten känner sig åsidosatt och tagen för given. Brukar inte leda till vänskap efteråt. Den svagare parten känner sig i regel jävligt utnyttjad. Jag själv var inblandad i en sådan då jag hade sk. "rebound" förhållande efter ett längre dito. Jag gjorde slut så fort jag förstod att jag inte var kär. En av mina mindre stolta ögonblick. Mansgrisar brukar leta upp sådana här förhållanden. Om det blir stormigt så kan den starkare parten börja med att "ge och ta", göra slut och bli ihop igen för att behålla makten. För att ett sådant här förhållande ska hålla så ska man racka ner på sin partner så att hans/hennes självförtroende hamnar i botten. Då vågar de inte söka efter något vettigt. Skall undvikas av de med samvete. Har även testat att vara den svagare parten.

Sen kommer givetvis det

Jämna förhållandet

De jag har sprungit på är två olika. Det första är när det är jämnt men båda försöker bli herre på täppan. Mycket bråk som till slut leder till att den ena parten vinner. De där paren som bråkar gör slut, blir ihop, bråkar, gör slut, blir ihop brukar vara sådana här. Har varit i ett sådant. Jag förlorade. Det blev ett ojämt förhållande. Jag gjorde slut. Var bitter. Hon var glad för att jag gjorde slut. Jag var jävligt bitter. Hon använde sig av olika härskartekniker i förhållandet. En av mina all-time favoriter är; Nu slutar jag lyssna för du är så arg-tekniken. En vinnare för att göra en ännu argare och mer frustrerad. Du gör mig illa när du höjer rösten är en annan klassiker. De två ovanstående i kombination gör att man aldrig får sagt vad man vill ha sagt. Nu tänker ni säkert att man kan väl prata helt vanligt. Jo, men då kan man använda sig av tekniken jag sållar bort allt som jag tycker är jobbigt-tekniken och voila så hade hon all makt.

Det andra jämna förhållandet är de som lyckas hitta någon som är lika jämn som en själv. Det brukar sluta efter några år då i regel tjejen gör slut för att han har puttrat på och trott att han slipper anstränga sig överhuvudtaget för att förhållandet ska hålla. Klassiska citat är (Jag som trodde att vi skulle gifta oss. Jag såg inte det här komma!(Undrar varför...). Vi hade det bra i sängen. (DU hade det bra...)) Vi killar är nog lite mer bekväma och lata när det gäller att få saker att fungera där hemma. Det har väl med uppfostran att göra. Skoja bara.


Perfekta förhållandet

De där människorna som antingen ljuger så skjortan står rätt ut eller så har de det så jävla bra och då vill man bara skjuta dem.


Sen finns det väl en hel del andra förhållanden som jag inte orkar ta upp här.

OBS. Det här är inga sanningar utan bara en analys av saker som jag har upplevt. Tar inget ansvar för andras åsikter.

3 kommentarer:

Petzoni sa...

Jag vill påpeka att jag uppfattar det andra jämna förhållandet som tvärtom. Det är inte kvinnan som lämnar förhållandet, utan mannen som i sin ständiga jakt till slut

a. lämnar sin flickvän sedan 5 år för en annan och hon ser tillbaka med orden "jag trodde vi skulle gifta oss"

b. lämnar frun med x antal barn efter x antal år för sin nyfunna älskarinna

trots att i bägge fallen förhållandet varit mellan två jämnstarka parter. Detta enligt de förhållanden som omger mig och subjektivt naturligtvis.

draksessan sa...

fantastisk analys! fast, jag tror att de flesta längre förhållanden är lika plastiska som människorna i det, dvs maktbalansen förändras med jämna mellanrum.
Men, vad vet jag... jag är ju en relationskatastrof *ASG*

relationer sa...

Jag tror att alla förhållanden och relationer har sina "ups and downs", men att man kan jobba på det.

En förutsättning är förstås att båda verkligen är intresserade av detta... Då går det mesta att lösa!

Lycka till med framtida relationer!